ریزش مو یکی از مشکلاتی است که هم آقایان و هم خانمها را سنین مختلف آزار میدهد.ما حدود یک میلیون تار مو بر روی سر خود داریم همهی ما در هر شبانه روز به طور متوسط ۵۰ تا ۱۰۰ تار از موهای سرمان را از دست میدهیم. موهای ریخته شده در حالت عادی با تارهای موی جدید جایگزین شده و تراکم مو ثابت میماند. در صورتی که تعادل بین رشد و ریزش مو به هم بخورد، یعنی ریزش موها بیشتر شود یا رشد موها توقف یابد، به طور کلی گفته میشود که فرد دچار ریزش مو شده است. پس موی همه ما میریزد ولی ریزش مو به شرایطی اطلاق میشود که تراکم موها کاهش یابد
ریزش موی بیش از حد ممکن است فرد را به سمت طاسی ببرد. طاسی میتواند ارثی یا اکتسابی ناشی از مصرف بعضی از داروها باشد. ریزش مو میتواند خود علامنی از یک بیماری باشد.
موهای ما دارای چرخه وفاز رشد هستند. مرحله رشد مو حدود ۲ تا ۳ سال طول میکشد و در این مدت مو هر ماه حدود یک سانتیمتر رشد میکند. پس از این مدت رشد مو متوقف میشود و مو وارد مرحله استراحت میشود که این مرحله برای مدت ۲ تا ۳ ماه ادامه مییابد. در پایان مرحله استراحت، مو دچار ریزش میشود و در همان جا موی جدیدی شروع به رشد میکند، بنابراین دوره جدید رشد شروع میگردد. زمان های ابین چرخه ممکن است به دلایل مختلف مختل گردد. هورمونهاو یا از تحریکات پوست سر مرحله رشد برخی از فولیکولهای مو را کوتاهتر میکنند در نتیجه موهای کوتاهتر و نازکتری پدید میآید.
ریزش موی دائمی
در مردان وزنان نوع الگوی کچلی میتواند در اوایل زندگی شروع شود.ریزش موی دائمی میتواند در مواردی که پوست سر ملتهب بوده و در نتیجه آسیب به فولیکولهای مو وارد شده دیده شود ریزش موی ناحیهای همراه با خارش و یا درد است. این فرم یک سوم از مردان و زنان را درگیر میکند. الگو در مردان خط رویش مو به عقب میرودودر زنان محدود به کمپشت شدن موها در نواحی کف سر، جلوی سر، شقیقهها و فرقسر میباشد و بندرت ممکن است طاسی کامل ایجاد کند.
ریزش موی موقت ناخیه ای
ریزش مو در آلوپسی آرهآتا معمولا در محدودههای کوچک، گرد با حاشیه مشخص رخ میدهد اما ریزش مو تنها به چند ناحیه محدود میشود. آلوپسی آرهآتا محدود به پوست سر و میتواند بر روی هر منطقهای که در آن مو وجود دارد (ابرو، مژه و صورت) روی دهد. در موارد نادر، ریزش مو میتواند به کل بدن گسترش یابد.
در این نوع ریزش مو به علت استرس روحی یا احساسی بطور ناگهانی به علت شوک عاطفی یا بیماری مهم یا تنشهای بزرگ در زندگی رخ میدهد. با هر بار شانه کردن مو ممکن است تعداد انگشت شماری مو بریزند. این نوع از ریزش مو معمولا موجب کمپشت شدن کلی موها بدون هیچ لکه طاسی میشود.
ریزش موی کششی
نوع دیگری از ریزش مو از نوع کششی است. تکههای خالی شده میتواند در هر نقطهای که مو توسط وسایل آرایشی تحت کشش قرار گرفته رخ دهد. ریزش مو به طور معمول در جایی اتفاق میافتد که مو به طور محکم کشیده شده است اما به طور کلی این ریزش پس از یک دوره طولانی از زمان اتفاق میافتد و بصورت ناگهانی نیست.
آناژن افلوویوم
آناژن افلوویوم که ریزش مو بعد از درمان سرطان است، ریختن موها به سرعت پس از شروع درمان اتفاق میافتد. در برخی موارد طاسی کامل وجود دارد. هنگامی که درمان رو به اتمام است، چرخه رشد مو دوباره بازسازی میشود و مو مجددا رشد میکند.
علت ریزش مو
تشخیص علت ریزش مو بسته به سابقه کامل پزشکی و خانوادگی شما ومعاینات دارد. سن شما، عادات، تغذیه، الگوی ریزش مو، سرعت ریزش مو، مشاهده موها از نمای نزدیک و همراهی با علائم دیگر بدنی همگی توسط پزشک شما مورد بررسی خواهد گرفت. همه این عوامل در رسیدن به تشخیص صحیح علت ریزش مو کمککننده خواهد بود.
علاوه بر آن تستهای خاص برای رسیدن به تشخیص علت بیماری شما ممکن است لازم باشد.
آزمایشاتی برای سایر بیماریهای مانند بیماری کم خونی تیروئید، دیابت، لوپوس انجام میشود. همچنین اگر مصرف دارویی مانند داروهای ضدنقرس، التهاب مفاصل، افسردگی و مشکلات قلبی مصرف میکنید ریزش مو ممکن است از عوارض جانبی آن دارو باشد. نمونهبرداری تکهای: شامل گرفتن تکهای از بافت پوست سر و بررسی آن در زیر میکروسکوپ برای رسیدن به تشخیص از دیگر روش های است که ممکن است لازم باشد.
درمان ریزش مو
موثرترین درمان زمانی صورت میگیرد که یک تشخیص صحیح بر پایه ارزیابی بیماری زمینهای فرد گذاشته شود. اگر علت ریزش مو بیماری زمینهای باشد با درمان آن این احتمال وجود دارد که موهای شما مجددا رشد کنند.
- برخی از داروهای ضدریزش که در دسترس هستند در مایع یا فوم قرار داده شدهاند و برای رشد مو و جلوگیری از ریختن بیشتر موها روی پوست سر مالیده میشود.
- تعداد زیادی از کرمها و پمادها نیز در بازار موجود است اما بهتر است آنها را بعد از مشاوره با پزشک خود استفاده کنید.
- مارکهای تجاری مختلف از شامپو ادعا میکنند در برابر ریزش مو موثر هستند اما باز هم بهتر است قبل از اینکه شما شروع به استفاده از آنها کنید از مشاوره پزشک خود بهره ببرید.
- پزشک شما برای درمان ممکن است از تزریق کورتون به داخل پوست سرتان استفاده کند و شاید برای دیدن نتایج درمانی به تعداد زیادی تزریق در یک دوره طولانی نیاز باشد. برخی پزشکان همچنین قرصهای کورتون را تجویز میکنند. در بیشتر موارد موی جدید احتمالا یک ماه پس از تزریق قابل مشاهده است. با این حال همیشه احتمال ایجاد تعدادی عارضه جانبی در طی درمان با کورتون وجود دارد.
- جراحی شامل کاشت مو هم انجام میشود..
- کلاه گیس یا پوستیژ: در صورتی که درمانهای ریزش مو شکست بخورند شما ممکن است بخواهید از کلاه گیس یا پوستیژ استفاده کنید. کلاه گیس برای پوشاندن سر در ریزش مو دائمی یا موقت استفاده میشود. کلاه گیس پوششی است از موی انسان، حیوانات و یا برخی از مواد مصنوعی ساخته شده است.
پیشگیری از ریزش مو
در اغلب موارد، ریزش مو به یک علت زمینهای وابسته است. هنگامی که شما علت زمینهای را درمان میکنید ریزش مو درمان میشود. از سویی دیگر ریزش مویی که بدلیل بهداشت ضعیف، کمبودهای تغدیهای و یا استرس است قطعا قابل پیشگیری است. بهداشت خوب مو، شامپو کردن به طور منظم و یا رژیمهای تغدیهای مناسب و غنی از پروتئین، ویتامینها و آهن احتمالا میتواند از انواع خاصی از ریزش مو جلوگیری کند. درواقع میتوان استفاده از مدل مو که به مو لطمه نمیزند و درنهایت دقت در انتخاب لوازم و وسایل آرایشی که به مو لطمه نمیزنند.
ریزش مو به صورت تدریجی اتفاق میافتد و تا زمانی که تراکم موهای سر تا حد قابل توجهی کم نشود، متوجه آن نمیشویم. در جلوگیری از ریزش مو (و تقریباً تمام مشکلات سلامتی) زمان شروع درمان اهمیت زیادی دارد. یعنی هرچه زودتر برای درمان ریزش موی خود اقدام کنید، احتمال موثر بودن درمان بیشتر میشود.
اهمیت جلوگیری از ریزش مو دو جنبه زیبایی و روانی دارد زیرا به دنبال ریزش مو و تاثیر این مسئله بر زیبایی ظاهری، فردی ممکن است به دلیل خجالت یا ناراحتی از وضع ظاهری خود، از حضور در بسیاری از موقعیتهای شغلی، تحصیلی، تفریحی یا اجتماعی اجتناب کند. این موضوع در سنین پایین و در جوانان، دارای اهمیت ویژهای است. چرا که این گروه سنی پذیرش کمتری برای این موضوع و اعتماد به نفس آسیبپذیرتری دارند
علل ریزش مو در زنان
1محکم بستن موها، خود را محدود کردن به مدل هایی که به پوست سر شما فشار می آورند، می تواند به فولیکول موهای شما آسیب برساند. اگر شما موهایتان را می بافید و یا شینیون می کنید، آگاه باشید: ریزش موی ناشی از این نوع مدل می تواند دائمی باشد چرا که شما باعث آسیب مستقیم به فولیکول های مو و توانایی رشد مجدد آن ها شده اید
روند ریزش موی زنانه ابتدا به صورت منتشر است، اغلب به صورت تدریجی با کم پشت شدن مو در نواحی تاج سر و قسمت های گیجگاهی اتفاق می افتد.
ریزش موی ژنتیکی:
الگوی طاسی زنانه ممکن است ممکن است زمینۀ ارثی در خانوادۀ شما داشته باشد. این نوع از ریزش مو از فولیکول موهای چروک شده تشخیص داده می شود که از طریق بیوسی و همینطور آزمایشات عمومی توسط پزشک عمومی نشان داده می شود.
سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
این مشکل به ویژه در زنان جوان شایع است، PCOS وضعیتی است که به دلیل کاهش فعالیت یا اختلال در فعالیت هورمونی در تخمدان ها رخ می دهد. کم پشت شدن مو به دلیل میزان بالای آندورژن ها یا تستوسترون و دی هیدروتستوسترون (DHT) اتفاق می افتد. افزایش میزان این هورمون ها به ویژه DHT در زنان، موجب ریزش مو می شود.
سبک زندگی، استرس یا بهداشت عمومی
به خوبی مشخص شده که استرس می تواند موجب ریزش مو شود و این مساله تا زمانیکه هفته ها از آن واقعه یا علت استرس زا نگذشته باشد، مشهود نخواهد بود. تریکوتیلومونیا، یک وضعیت روانی است که شخص مبتلا به دلیل اضطراب موهای خود را می کشد که این منجر به ضعیف شدن رشد مجدد موها می شود.
رژیم غذایی نادرست
هر چه قدر که زمان می گذرد ما بیشتر و بیشتر متوجه می شویم که چگونه رژیم، هر بخش از بدن ما و نه فقط وزن را تحت تاثیر قرار می دهد. و رشد و وضعیت مو هم یک از بخش های کلیدی این معادله است. با توجه به اولویت بندی حفظ سیستم بدن، مو جزو بافت هایی است که اهمیت کمتری دارد. این بدین معنی است که موها تنها از مواد مغذی باقی مانده پس از توزیع آنها توسط سیستم گوارش به ارگانهای حیاتی شما سود می برند. اگر هیچ گونه مادۀ مغذی مازادی وجود نداشته باشد، در این صورت موها ضعیف می شوند.
پرکاری و کم کاری تیروئید:
یک وضعیت پزشکی قابل درمان است که می تواند منجر به ریزش مو شود. در هر دو صورت باید میزان مصرف داروهای تیروئید مورد توجه قرار گیرد زیرا عوارض دوزهای بالا یا پایین می تواند بر رشد موها تاثیر بگذارد. اگرچه گاهی اوقات داروهای تیروئید می تواند موجب بروز ریزش موشد، اما به سختی می توان گفت آیا ریزش مو ناشی از وضعیت خود تیروئید است یا داروهای مصرفی برای آن.
بیماری های خود ایمنی مثل لوپوس یا آلوپسی آریتا:
وقتی اتفاق می افتد، که سیستم ایمنی به فولیکول های مو یا یا پوست یا رشد مو حمله می کند.
راهکارها
صحبت با یک متخصص تغذیه ماهر
کاهش استرس
ویتامین های مکمل برای رشد موی سالم بهترین راه برای دریافت میزان کافی ویتامین ها، خوردن یک رژیم غذایی متعادلِ شامل طیف وسیعی از غذاهاست
ویتامین A: این ویتامین مسئول تولید چربی، ترشحی روغنی که به عنوان یک نرم کننده خودِ بدن عمل می کند. سبوم فولیکول های مو را مرطوب می کند و به تامین مواد غذایی مناسب برای رشد موی سالم کمک می کند.
ویتامین C: این ویتامین برای رشد بیشتر و سریعتر موها مورد نیاز است. این برای تولید کلاژن که یک ساختار ضروری در رشته مو است، حیاتی است. فقدان کلاژن ممکن است باعث آسیب به ساختار مو و ریزش مو گردد. ویتامین C یک آنتی اکسیدان است و به قوی شدن ساقۀ مو کمک می کند و از ریزش مو جلوگیری می کند.
بیوتین: این ویتامین برای رشد مو ضروری است و به طور گسترده ای در محصولات مو مثل شامپو ها و نرم کننده ها استفاده می شود. این ویتامین به حفظ رنگ طبیعی موهای شما کمک می کند و خونرسانی به مو را بهبود می بخشد. فقدان بیوتین یکی از علل شایع طاسی و ریزش مو در سر، صورت و بدن است.
ویتامین 12B (ریبوفلاوین): موجب می شود موها قوی تر و سالم تر باشند.
ویتامین E: یک ویتامین ضد التهاب و ضد انعقادی است که جریان خون به پوست سر را افزایش می دهد و جذب اکسیژن را هم بهبود می بخشد، بنابرین، باعث رشد سریعتر موها می شود. همچنین ویتامین E یک آنتی اکسیدان بسیار قوی هم می باشد.
نسبت مصرف ویتامین ها در زنان و مردان متفاوت است. به طور کلی مردان پروتئین بیشتری در وعده های غذای خود مصرف می کنند بنابرین احتمال کمبود ویتامین B در آنها پایین است (مگر آنهایی که گیاهخوار هستند و این بدین معنی است که این ویتامین ها در این افراد کم است). زنان به علت تغییرات هورمونی منظم و رژیم غذایی که ممکن است غذاهای ضروری را محدود کنند، اغلب مستعد کمبود ویتامین هستند
درمان ریزش مو با الگوی مردانه و زنانه ؟
مهمترین کاربرد مزوتراپی مو ، درمان ریزش مو با الگوی مردانه یا زنانه می دانند اما در واقع هیچ نتایج ثابت شده ای در این موضوع وجود ندارد. با وجود نبود نتایج ثابت شده در مورد درمان ریزش موی ارثی اما به هر حال توسط برخی پزشکان تجویز می شود.
از مزوتراپی میتوان به عنوان درمان پیشتیبان یا مکمل، همزمان با سایر روشهای درمانی ریزش مو استفاده کرد. بیشتر متقاضیان مزوتراپی افرادی هستند که از دو داروی مهم ریزش مو، یعنی مایندوکسیدیل و قرص فیناستراید استفاده میکنند و میخواهند نتایج بهتری بگیرند. البته مزوتراپی مو به تنهایی هم میتواند نقش موثری در جلوگیری از ریزش مو و بهبود کیفیت مو داشته باشد.
داروهای ماینوکسیدیل و فیناستراید که عملکرد اصلیشان مهار هورمونهای آندروژنی است، برای تمام افراد جواب نمیدهند. تنها در ۴۰ تا ۶۰ درصد از مصرفکنندگانِ این دو دارو، بهبود وضعیت موها مشاهده میشود
اگر ماینوکسیدیل و فیناستراید موثر نبودند، چه باید کرد؟
در این صورت باید به سراغ روشهای درمانی دیگر بروید. مصرف مکملهای ویتامینی، روش PRP، مزونیدلینگ، نوردرمانی و در نهایت یکی از بهترین روشهای درمانی یعنی مزوتراپی مو میتوانند تاثیر چشمگیری در بهبود وضعیت ریزش موی شما داشته باشند
روشهای درمانی ریزش مو
مزوتراپی مو چیست؟
مزوتراپی به طیف وسیعی از درمانهای تزریقی با حداقل تهاجم گفته میشود که کاربردهای بسیاری دارند. مثلاً مزوتراپی مو که در این مقاله میخواهیم راجع به آن صحبت کنیم، یکی از کاربردهای این روش درمانی است که باعث توقف ریزش مو و تحریک رشد موها میشود. در مزوتراپی، ترکیبی از مواد مختلف تقویتی به درون پوست تزریق میشود. این مواد شامل عصارههای گیاهی، داروهای مختلف، ویتامینها، آنزیمها، هورمونها، فاکتورهای رشد و دیگر عواملی هستند که میتوانند به درمان آلوپسی (ریزش مو یا طاسی) کمک کنند.
معنی عبارت «مزوتراپی»
به مزوتراپی مو در کشورهای خارجی «Mesohair» یا «Mesoplasty» هم گفته میشود. پس اگر این عبارات را شنیدید، بدانید که منظور همان مزوتراپی مو است. مزوتراپی از دو واژهی «مزو» به معنی میانی و «تراپی» به معنی درمان تشکیل شده است.
مزوتراپی برلایههای مختلف پوستی مانند اپیدرم، لایه میانی و بافت پیوندی و همچنین سیستم گردش خون، سیستم ایمنی و سیستم عصبی-حسی ناحیهی تزریق اثر میگذارد. برای بسیاری از انواع آلوپسی، مزوتراپی مو درمانی موثر و اثبات شده است. اثرات مزوتراپی را میتوان در فهرست زیر خلاصه کرد:
بهبود خونرسانی – در فرمول بسیاری از محلولهای مزوتراپی، داروهای اتساع دهندهی عروق وجود دارد که موجب افزایش گردش خون بافتی میشود.
غذارسانی به بافت پوست و فولیکولها – در ترکیب داروی تزریقی مزوتراپی از انواع ویتامینها، آمینواسیدها و مواد معدنی استفاده میشود.
جلوگیری از فرآیند تحلیل رفتن فولیکولها – باعث افزایش قدرت و بهبود حالت موها میشود.
تنظیم ترشح چربی پوست – داروهای به کار رفته در مزوتراپی ترشح غدد سباسه را کنترل میکنند.
مواد تشکیل دهندهی محلول تزریقی
به داروی ترکیبی که در مزوتراپی به دورن پوست تزریق میشود، کاکتیل یا کوکتل میگویند که بساه به مورد شامل بعضی از موارد زیر است:
داروهای اتساع دهندهی عروق: این دست داروها بسیار ایمن بوده و باعث افزایش خونرسانی به ناحیهی درمان میشوند. داروهایی مانند بوفلومدیل، پنتوکسیفیلین و میانوکسیدیل در این گروه جای میگیرند.
ویتامینها: محلولهای مزوتراپی مو معمولاً شامل انواع ویتامینها هستند. ویتامینهای پراستفاده عبارتاند از:
ویتامین B5: نقش موثری در فرآیند تولید انرژی سلولی دارد و باعث افزایش تقسیم سلولی و بهبود بافت پوستی میشود.
ویتامین H (بیوتین): اثری مشابه ویتامین B5 دارد. کمبود این ویتامین میتواند باعث ریزش مو و پوسته پوسته شدن پوست شود. بیوتین باعث تنظیم ترشح غدد سباسه (چربی) هم میشود.
ویتامین C: این ویتامین آنتیاکسیدانی بسیار مفید است و باعث تحریک تولید کلاژن میشود.
ویتامین A: باعث بهبود دارو رسانی به بافتهای پوستی و همچنین کلاژن سازی میشود.
مواد معدنی: این ریزمغذیها نقش بسیار مهمی در سلامت و رشد موهای ما دارند. برخی از مواد معدنی موجود در محلولهای مزوتراپی شامل مس، روی (زینک)، سلنیوم، فسفر، منیزیم و … است.
داروهای مغذی: سیلیکون یکی از این مواد است که به طور طبیعی و به فراوانی در تارهای موی ما وجود دارد. در سنین بالا، موها دچار کمبود سیلیکون شده و گفته میشود که این اتفاق یکی از دلایل ریزش مو است.
داروهای بیحسی موضعی: مانند لیدوکائین یا پروکائین. گفته میشود که پروکائین با این که یک داروی بیحسی و ضد التهابی است، تاثیر زیادی بر جلوگیری از ریزش مو دارد. به همین خاطر در بیشتر محلولهای مزوتراپی استفاده میشود.
داروهای هورمونی: گفتیم که یکی از عوامل موثر بر ریزش مو با الگوی مردانه و زنانه، هورمونهای آندروژنی هستند. برای همین گاهی در محلول مزوتراپی مو از مهارکنندههای این هورمونها مانند فیناستراید یا سیپروترون استات استفاده میشود.
کلسیتونین: این ماده یکی از هورمونهای طبیعی بدن ماست و باعث بهبود خونرسانی به بافتها میشود. همچنین در تغذیه فولیکولها و بافت پوستی نقش دارد.
آمنیواسیدها
روش دوم پی ار پی
PRP (پی آر پی) چیست؟
پی آر پی نامی اختصاری از درمان با «پلاسمای غنی از پلاکت» یا «Platelet-Rich Plasma» است. برای این که بتوانیم درمان PRP را توضیح بدهیم، اول باید بدانید که پلاسما و پلاکت چه هستند.
خون بدن از دو بخش کلی تشکیل شده است:
هماتوکریت: این بخش شامل سلولهای خونی مانند گلبولهای سفید، قرمز و پلاکتها است.
پلاسما: بخش زمینهای و مایع خون که شامل آب و مواد محلول در آن مانند پروتئینها، مواد معدنی، مواد غذایی و … است.
برای درمان پی آر پی، ابتدا مقداری خون از بازوی شما گرفته میشود. این مقدار تقریباً برابر با خونی است که برای آزمایش خون در آزمایشگاه از شما دریافت میشود؛ یعنی حدود ۱۰ تا ۲۰ میلیلیتر. نمونهی خون شما درون دستگاهی به نام سانتریفیوژ قرار میگیرد. در این دستگاه با چرخش سریع و بر اساس نیروی گریز از مرکز، بخشهای مختلف خون جدا میشوند.
در نهایت محلولی به دست میآید که غنی از پلاکتهای خونی است. احتمالاً با نقش اصلی پلاکتها که لخته کردن خون و جلوگیری از خونریزی است، آشنا هستید. علاوه بر این، پلاکتها نقش بسیار مهمی در فرآیند بهبودی و ترمیم آسیبهای بافتی دارند.
بعد از جداسازی و آمادهسازی محلول PRP، آن را به پوست شما تزریق میکنند. با ورود محلول به ناحیهی دچار مشکل، فاکتورهای رشد از پلاکتها آزاد میشوند. این فاکتورها سه عملکرد مهم انجام میدهند:
.باعث تحریک تشکیل کلاژن میشوند. پروتئین کلاژن به نوعی سیمان بافتهای شما است.
باعث تشکیل عروق خونی جدید میشوند.
باعث ساماندهی و تقسیم سلولها میشوند.
استفادههای پی آر پی
پلاکت درمانی یا PRP استفادههای بسیاری دارد که مهمترین آنها رشد مو و جوانسازی پوست است
توصیه های قبل، حین و بعد از پی آر پی
آماده شدن برای درمان
دو روز پیش از درمان مقدار زیادی آب و مایعات بنوشید تا بدن و پوست شما کاملاً پرآب و هیدراته شود.
یک یا دو هفته پیش از دریافت درمان، چربی کمتری بخورید و میزان مصرف کافئین را نیز کاهش دهید.
اگر دارو یا مکملی مصرف میکنید، حتماً راجع به مصرف آنها پیش از PRP با پزشک مشورت کنید. برخی از مکملها باعث افزایش خطر کبودی میشوند و نباید ۲ تا ۳ هفته پیش از درمان مصرف کنید.
حین درمان پی آر پی
درمان PRP از زمان دریافت نمونهی خون تا پایان تزریقات، حدود نیم ساعت تا ۴۵ دقیق طول میکشد. برای برخی از بیماران که تزریق آزاردهنده یا دردناک است، بیحسی موضعی تزریق می شود تا از این جهت نگرانی نداشته باشند. محلول به کمک سرنگ به پوست یا محل مورد نظر تزریق میشود. برای درمانهای مرتبط با کاشت مو، میتوان در صورت نیاز، محلول را روی ناحیه گیرنده یا دهنده اسپری کرد.
بعد از درمان
تا چهار ساعت پس از درمان، پوست خود را لمس نکنید. صبر کنید تا محلهای تزریق بهبود یابند.
مراقب انتقال آلودگیها از طریق باد، گرد و خاک و دستان نشسته باشد.
تا ۲۴ ساعت بعد از تزریق، از محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده نکنید.
از قرار دادن کمپرس سرد یا گرم روی محل درمان خودداری کنید.
برای خوابیدن، چند بالش زیر سر خود قرار دهید یا به صورت نیمه خوابیده قرار بگیرید. سعی کنید محل درمان بالا قرار بگیرد و تماسی با بالشت نداشته باشد.
تا یک ماه پس از درمان، از ضد آفتاب استفاده کنید.
ممکن است پوست شما تا یک هفته بعد از درمان کمی حساس باشد.
در صورت کبودی یا قرمزی برای دریافت درمان لازم با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض جانبی PRP
چون در درمان پی آر پی از پلاکتهای خودتان استفاده میشود، معمولاً شاهد بروز عوارض جانبی نیستیم. مواردی نظیر ایجاد حساسیت، درد یا خونریزی در محلهای تزریق از عوارض محتمل این درمان هستند که البته نادر اند. بیشتر افرادی که PRP انجام میدهند، میتوانند بلافاصله بعد از درمان، به انجام کارهای روزمرهی خود مشغول شوند.
چه کسانی نباید پی آر پی دریافت کنند؟
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، حتماً پیش از دریافت پی آر پی، تمامی بیماریها و داروهایی که مصرف میکنید را به پزشک معالج اطلاع دهید. بسیاری از متخصصان معتقدند که افراد زیر نباید از درمان پی آر پی برای ریزش مو استفاده کنند:
افرادی که داروهای رقیق کنندهی خون مصرف میکنند.
کسانی که به طور سنگین دخانیات مصرف میکنند.
کسانی که سابقهی اعتیاد به مواد مخدر یا الکل دارند.
همچنین اگر دچار بیماریهای زیر هستید، ممکن است این درمان برای شما مناسب نباشد:
سرطان
بیماریهای مزمن کبد
بیماریهای مزمن پوستی
تعداد کم پلاکتهای خونی
بیماریهای تیروئیدی
تکرار تزریقات PRP
بسته به علت دریافت درمان، تکرار تزریقات پی آر پی نیز متفاوت است. معمولاً دو یا سه بار درمان به فواصل ۶ هفته انجام میشود. البته ممکن است برای مشاهدهی بهتر نتایج درمان، تا ۵ بار تزریق نیاز باشد. اگر درمان پی آر پی روی شما نتایج خوبی داشته باشد، انجام دو تزریق سالیانه به شما توصیه خواهد شد.
روش آخر در صورت عدم پاسخگویی کاشت مو است
علل ریزش مو
دلایل زیادی برای ریزش مو در یک فرد وجود دارد ولی این دلایل در زنان و مردان متفاوت است.
1_ نوع آندروژنیک (ارثی) یا الگوی کچلی
این نوع از ریزش مو میتواند در هر دو جنس رخ دهد. در این فرم دوره رشد مو از ۲ تا ۳ سال کوتاهتر است و موها ضخیم و محکم نیستند. با هر چرخه از رشد مو، ریشه مو به سمت سطح پوست سر متمایلتر میشود و با شستوشو و شانه کردن راحتتر ریزش میکند. برخی از محققین نشان دادهاند که توارث نقش کلیدی را در این نوع از ریزش مو دارد. عامل ژنتیک همچنین در مورد سن شروع ریزش مو موثر است. برای مثال در هر محدوده سنی که پدر، مادر یا والدین شما دچار شروع ریزش مو شدهاند این احتمال خیلی زیاد است که شما هم در همین محدوده سنی شروع به ربزش موی سر کنید. وراثت همچنین در مورد سرعت پیشرفت، الگو و وسعت طاسی شما موثر است.
2_ آلوپسی اسکار
این نوع از ریزش مو دائمیست و مشخصه آن التهاب فولیکول مو است. التهاب باعث صدمه به فولیکول مو ودر نهایت ریزش آن میشود. به دلیل التهاب موی جدید رشد نمیکند. این نوع از ریزش مو خودبهخود و به تنهایی رخ نمیدهد و معمولا در همراهی با بیماریهای پوستی از قبیل لیکن پلان و لوپوس مشاهده میشود.
3_ آلوپسی آره آتا
تصور میشود که آلوپسی آرهآتا یک اختلال خودایمنی است (وضعیتی که سیستم دفاعی بدن به بافتهای خودی حمله میکند) اما علت دقیق آن ناشناخته است. افرادی که دچار این وضعیت هستند به طور کلی در وضعیت خوبی از سلامتی هستند اما تعداد کمی از آنها ممکن است اختلالات دیگر خودایمنی نظیر بیماری تیروئید را داشته باشند. محققین بر این باورند که برخی افراد به صورت ژنتیکی مستعد ابتلا به این وضعیت هستند و در برخی دیگر، عفونتهای ویروسی زمینهساز این اختلال میشود. در این وضعیت بعد از درمان موهای شما مجددا رشد میکند اما ممکن است دوباره دچار ریزش و رویش دوباره شود. این وضعیت ممکن است چندین بار اتفاق بیافتد.
4_ تلوژن افلوویوم
در این مورد مو به طور ناگهانی و غیرمنتظره میریزد. این زمانی ایجاد میشود که یک شوک عاطفی یا جسمی برای شما روی دهد و در نتیجه فولیکولهای مو را به فاز استراحت میبرد. اما عموما ”در عرض چند ماه فولیکولهای مو مجددا” فعال میشوند و موهای جدید شروع به رشد میکنند. تلوژن افلوویوم ممکن است بدلایل زیر اتفاق بیافتد: شوکهای عاطفی (مانند مرگ یک عزیز)، تب بالا ناشی از یک بیماری معین، کاهش وزن بیش از حد و ناگهانی، جراحی و اختلالات متابولیک. به طور معمول بعد از درمان بیماری ضمینهای، موها شروع به رشد مجدد میکنند اما ممکن است مدت زمان زیادی طول بکشد و میزان رشد هم به مانند قبل نباشد.
5_ آلوپسی کششی
این نوع از ریزش مو (آلوپسی کششی) زمانی روی میدهد که شما موهای خود را برای فرم دادن به آن بیش از حد بکشید. ریشههای مو کمکم ضعیف میشوند و میریزند.
- یکی دیگر از علتهای بالقوه از دست دادن مو تغذیه نامناسب است. مقادیر ناکافی پروتئین، آهن یا ویتامین B12 در رژیم غذایی شما میتواند باعث شود که شما ریزش مو را تجربه کنید.
- شرایطی مانند دیابت و لوپوس دو بیماری شناخته شدهای هستند که می توانند باعث ریزش مو شوند.
- داروهای موثر در درمان نقرس و آرتروز میتوانند باعث ریزش مو شوند. اختلالات روانی مانند افسردگی و مشکلات قلبی مانند فشار خون بالا ممکن است باعث ریزش مو در برخی افراد شود. همچنین زنانی که قرصهای ضدبارداری مصرف میکنند ممکن است ریزش مو را تجربه کنند.
- شیمیدرمانی یا پرتودرمانی برای درمان سرطان باعث ریزش مو میشود. این درمان باعث میشود موهای سالمی که در حال رشدند بریزند. پس از اتمام درمان موها به احتمال زیاد مجددا رشد میکنند.
- یکی دیگر از دلایل شایع برای ریزش مو تغییرات و عدم تعادل هورمونی است و این میتواند باعث ریزش موی موقت بویژه در زنان شود. در طول زندگی یک زن تغییرات هورمونی در دوران بارداری، زایمان، پس از قطع قرصهای جلوگیری از بارداری، در شروع یائسگی و یا بدلیل یک غده تیروئید پرکار یا کمکار رخ میدهد. در طول بارداری طبیعی است که موها پرپشتتر است با این حال بعد از زایمان ریزش و کمپشت شدن موها طبیعی است.
- مواد شیمیایی برای رنگ کردن و حالت دادن موها میتواند باعث صدمه و ریزش موها شود.
- فرم دادن موها بوسیله وسایل فرکننده، برس و شانه کردن بیش از حد اگر باعث آسیب به مو شود میتواند باعث ریزش مو شود.
- عفونتهای قارچی پوست سر (مانند کچلی موضعی) میتواند به مو و پوست شما حمله کند و منجر به ریزش مو شود. بعد از درمان عفونت، معمولا مو مجددا رشد میکند.
- یک نوع اختلال روانی یا بیماری روانی وجود دارد که میتواند باعث ریزش مو شود. بیمارانی که با این بیماری تشخیص داده شدهاند اصرار به کندن موهای خود دارند به طوری که نمیتوانند در مقابل آن مقاومت کنند، چه موهای سر چه ابروها و یا نواحی دیگر بدن. کندن مو از پوست سر اغلب ایجاد لکههای طاسی بر روی سر این افراد میکند.
ریزش مو یکی از مشکلاتی است که هم آقایان و هم خانمها را سنین مختلف آزار میدهد. این ریزش مو میتواند دلایل مختلفی داشته باشدهمهی ما در هر شبانه روز به طور متوسط ۵۰ تا ۱۰۰ تار از موهای سرمان را از دست میدهیم. موهای ریخته شده در حالت عادی با تارهای موی جدید جایگزین شده و تراکم مو ثابت میماند. در صورتی که تعادل بین رشد و ریزش مو به هم بخورد، یعنی ریزش موها بیشتر شود یا رشد موها توقف یابد، به طور کلی گفته میشود که فرد دچار ریزش مو شده است. پس موی همه ما میریزد ولی ریزش مو به شرایطی اطلاق میشود که تراکم موها کاهش یابد
ریزش مو به صورت تدریجی اتفاق میافتد و تا زمانی که تراکم موهای سر تا حد قابل توجهی کم نشود، متوجه آن نمیشویم. در جلوگیری از ریزش مو (و تقریباً تمام مشکلات سلامتی) زمان شروع درمان اهمیت زیادی دارد. یعنی هرچه زودتر برای درمان ریزش موی خود اقدام کنید، احتمال موثر بودن درمان بیشتر میشود.
اهمیت جلوگیری از ریزش مو دو جنبه زیبایی و روانی دارد زیرا به دنبال ریزش مو و تاثیر این مسئله بر زیبایی ظاهری، فردی ممکن است به دلیل خجالت یا ناراحتی از وضع ظاهری خود، از حضور در بسیاری از موقعیتهای شغلی، تحصیلی، تفریحی یا اجتماعی اجتناب کند. این موضوع در سنین پایین و در جوانان، دارای اهمیت ویژهای است. چرا که این گروه سنی پذیرش کمتری برای این موضوع و اعتماد به نفس آسیبپذیرتری دارند
علل ریزش مو در زنان
1محکم بستن موها، خود را محدود کردن به مدل هایی که به پوست سر شما فشار می آورند، می تواند به فولیکول موهای شما آسیب برساند. اگر شما موهایتان را می بافید و یا شینیون می کنید، آگاه باشید: ریزش موی ناشی از این نوع مدل می تواند دائمی باشد چرا که شما باعث آسیب مستقیم به فولیکول های مو و توانایی رشد مجدد آن ها شده اید
روند ریزش موی زنانه ابتدا به صورت منتشر است، اغلب به صورت تدریجی با کم پشت شدن مو در نواحی تاج سر و قسمت های گیجگاهی اتفاق می افتد.
ریزش موی ژنتیکی:
الگوی طاسی زنانه ممکن است ممکن است زمینۀ ارثی در خانوادۀ شما داشته باشد. این نوع از ریزش مو از فولیکول موهای چروک شده تشخیص داده می شود که از طریق بیوسی و همینطور آزمایشات عمومی توسط پزشک عمومی نشان داده می شود.
سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
این مشکل به ویژه در زنان جوان شایع است، PCOS وضعیتی است که به دلیل کاهش فعالیت یا اختلال در فعالیت هورمونی در تخمدان ها رخ می دهد. کم پشت شدن مو به دلیل میزان بالای آندورژن ها یا تستوسترون و دی هیدروتستوسترون (DHT) اتفاق می افتد. افزایش میزان این هورمون ها به ویژه DHT در زنان، موجب ریزش مو می شود.
سبک زندگی، استرس یا بهداشت عمومی
به خوبی مشخص شده که استرس می تواند موجب ریزش مو شود و این مساله تا زمانیکه هفته ها از آن واقعه یا علت استرس زا نگذشته باشد، مشهود نخواهد بود. تریکوتیلومونیا، یک وضعیت روانی است که شخص مبتلا به دلیل اضطراب موهای خود را می کشد که این منجر به ضعیف شدن رشد مجدد موها می شود.
رژیم غذایی نادرست
هر چه قدر که زمان می گذرد ما بیشتر و بیشتر متوجه می شویم که چگونه رژیم، هر بخش از بدن ما و نه فقط وزن را تحت تاثیر قرار می دهد. و رشد و وضعیت مو هم یک از بخش های کلیدی این معادله است. با توجه به اولویت بندی حفظ سیستم بدن، مو جزو بافت هایی است که اهمیت کمتری دارد. این بدین معنی است که موها تنها از مواد مغذی باقی مانده پس از توزیع آنها توسط سیستم گوارش به ارگانهای حیاتی شما سود می برند. اگر هیچ گونه مادۀ مغذی مازادی وجود نداشته باشد، در این صورت موها ضعیف می شوند.
پرکاری و کم کاری تیروئید:
یک وضعیت پزشکی قابل درمان است که می تواند منجر به ریزش مو شود. در هر دو صورت باید میزان مصرف داروهای تیروئید مورد توجه قرار گیرد زیرا عوارض دوزهای بالا یا پایین می تواند بر رشد موها تاثیر بگذارد. اگرچه گاهی اوقات داروهای تیروئید می تواند موجب بروز ریزش موشد، اما به سختی می توان گفت آیا ریزش مو ناشی از وضعیت خود تیروئید است یا داروهای مصرفی برای آن.
بیماری های خود ایمنی مثل لوپوس یا آلوپسی آریتا:
وقتی اتفاق می افتد، که سیستم ایمنی به فولیکول های مو یا یا پوست یا رشد مو حمله می کند.
راهکارها
صحبت با یک متخصص تغذیه ماهر
کاهش استرس
ویتامین های مکمل برای رشد موی سالم بهترین راه برای دریافت میزان کافی ویتامین ها، خوردن یک رژیم غذایی متعادلِ شامل طیف وسیعی از غذاهاست
ویتامین A: این ویتامین مسئول تولید چربی، ترشحی روغنی که به عنوان یک نرم کننده خودِ بدن عمل می کند. سبوم فولیکول های مو را مرطوب می کند و به تامین مواد غذایی مناسب برای رشد موی سالم کمک می کند.
ویتامین C: این ویتامین برای رشد بیشتر و سریعتر موها مورد نیاز است. این برای تولید کلاژن که یک ساختار ضروری در رشته مو است، حیاتی است. فقدان کلاژن ممکن است باعث آسیب به ساختار مو و ریزش مو گردد. ویتامین C یک آنتی اکسیدان است و به قوی شدن ساقۀ مو کمک می کند و از ریزش مو جلوگیری می کند.
بیوتین: این ویتامین برای رشد مو ضروری است و به طور گسترده ای در محصولات مو مثل شامپو ها و نرم کننده ها استفاده می شود. این ویتامین به حفظ رنگ طبیعی موهای شما کمک می کند و خونرسانی به مو را بهبود می بخشد. فقدان بیوتین یکی از علل شایع طاسی و ریزش مو در سر، صورت و بدن است.
ویتامین 12B (ریبوفلاوین): موجب می شود موها قوی تر و سالم تر باشند.
ویتامین E: یک ویتامین ضد التهاب و ضد انعقادی است که جریان خون به پوست سر را افزایش می دهد و جذب اکسیژن را هم بهبود می بخشد، بنابرین، باعث رشد سریعتر موها می شود. همچنین ویتامین E یک آنتی اکسیدان بسیار قوی هم می باشد.
نسبت مصرف ویتامین ها در زنان و مردان متفاوت است. به طور کلی مردان پروتئین بیشتری در وعده های غذای خود مصرف می کنند بنابرین احتمال کمبود ویتامین B در آنها پایین است (مگر آنهایی که گیاهخوار هستند و این بدین معنی است که این ویتامین ها در این افراد کم است). زنان به علت تغییرات هورمونی منظم و رژیم غذایی که ممکن است غذاهای ضروری را محدود کنند، اغلب مستعد کمبود ویتامین هستند
درمان ریزش مو با الگوی مردانه و زنانه ؟
مهمترین کاربرد مزوتراپی مو ، درمان ریزش مو با الگوی مردانه یا زنانه می دانند اما در واقع هیچ نتایج ثابت شده ای در این موضوع وجود ندارد. با وجود نبود نتایج ثابت شده در مورد درمان ریزش موی ارثی اما به هر حال توسط برخی پزشکان تجویز می شود.
از مزوتراپی میتوان به عنوان درمان پیشتیبان یا مکمل، همزمان با سایر روشهای درمانی ریزش مو استفاده کرد. بیشتر متقاضیان مزوتراپی افرادی هستند که از دو داروی مهم ریزش مو، یعنی مایندوکسیدیل و قرص فیناستراید استفاده میکنند و میخواهند نتایج بهتری بگیرند. البته مزوتراپی مو به تنهایی هم میتواند نقش موثری در جلوگیری از ریزش مو و بهبود کیفیت مو داشته باشد.
داروهای ماینوکسیدیل و فیناستراید که عملکرد اصلیشان مهار هورمونهای آندروژنی است، برای تمام افراد جواب نمیدهند. تنها در ۴۰ تا ۶۰ درصد از مصرفکنندگانِ این دو دارو، بهبود وضعیت موها مشاهده میشود
اگر ماینوکسیدیل و فیناستراید موثر نبودند، چه باید کرد؟
در این صورت باید به سراغ روشهای درمانی دیگر بروید. مصرف مکملهای ویتامینی، روش PRP، مزونیدلینگ، نوردرمانی و در نهایت یکی از بهترین روشهای درمانی یعنی مزوتراپی مو میتوانند تاثیر چشمگیری در بهبود وضعیت ریزش موی شما داشته باشند
روشهای درمانی ریزش مو
مزوتراپی مو چیست؟
مزوتراپی به طیف وسیعی از درمانهای تزریقی با حداقل تهاجم گفته میشود که کاربردهای بسیاری دارند. مثلاً مزوتراپی مو که در این مقاله میخواهیم راجع به آن صحبت کنیم، یکی از کاربردهای این روش درمانی است که باعث توقف ریزش مو و تحریک رشد موها میشود. در مزوتراپی، ترکیبی از مواد مختلف تقویتی به درون پوست تزریق میشود. این مواد شامل عصارههای گیاهی، داروهای مختلف، ویتامینها، آنزیمها، هورمونها، فاکتورهای رشد و دیگر عواملی هستند که میتوانند به درمان آلوپسی (ریزش مو یا طاسی) کمک کنند.
معنی عبارت «مزوتراپی»
به مزوتراپی مو در کشورهای خارجی «Mesohair» یا «Mesoplasty» هم گفته میشود. پس اگر این عبارات را شنیدید، بدانید که منظور همان مزوتراپی مو است. مزوتراپی از دو واژهی «مزو» به معنی میانی و «تراپی» به معنی درمان تشکیل شده است.
مزوتراپی برلایههای مختلف پوستی مانند اپیدرم، لایه میانی و بافت پیوندی و همچنین سیستم گردش خون، سیستم ایمنی و سیستم عصبی-حسی ناحیهی تزریق اثر میگذارد. برای بسیاری از انواع آلوپسی، مزوتراپی مو درمانی موثر و اثبات شده است. اثرات مزوتراپی را میتوان در فهرست زیر خلاصه کرد:
- بهبود خونرسانی – در فرمول بسیاری از محلولهای مزوتراپی، داروهای اتساع دهندهی عروق وجود دارد که موجب افزایش گردش خون بافتی میشود.
- غذارسانی به بافت پوست و فولیکولها – در ترکیب داروی تزریقی مزوتراپی از انواع ویتامینها، آمینواسیدها و مواد معدنی استفاده میشود.
- جلوگیری از فرآیند تحلیل رفتن فولیکولها – باعث افزایش قدرت و بهبود حالت موها میشود.
- تنظیم ترشح چربی پوست – داروهای به کار رفته در مزوتراپی ترشح غدد سباسه را کنترل میکنند.
مواد تشکیل دهندهی محلول تزریقی
به داروی ترکیبی که در مزوتراپی به دورن پوست تزریق میشود، کاکتیل یا کوکتل میگویند که بساه به مورد شامل بعضی از موارد زیر است:
- داروهای اتساع دهندهی عروق: این دست داروها بسیار ایمن بوده و باعث افزایش خونرسانی به ناحیهی درمان میشوند. داروهایی مانند بوفلومدیل، پنتوکسیفیلین و میانوکسیدیل در این گروه جای میگیرند.
- ویتامینها: محلولهای مزوتراپی مو معمولاً شامل انواع ویتامینها هستند. ویتامینهای پراستفاده عبارتاند از:
- ویتامین B5: نقش موثری در فرآیند تولید انرژی سلولی دارد و باعث افزایش تقسیم سلولی و بهبود بافت پوستی میشود.
- ویتامین H (بیوتین): اثری مشابه ویتامین B5 دارد. کمبود این ویتامین میتواند باعث ریزش مو و پوسته پوسته شدن پوست شود. بیوتین باعث تنظیم ترشح غدد سباسه (چربی) هم میشود.
- ویتامین C: این ویتامین آنتیاکسیدانی بسیار مفید است و باعث تحریک تولید کلاژن میشود.
- ویتامین A: باعث بهبود دارو رسانی به بافتهای پوستی و همچنین کلاژن سازی میشود.
- مواد معدنی: این ریزمغذیها نقش بسیار مهمی در سلامت و رشد موهای ما دارند. برخی از مواد معدنی موجود در محلولهای مزوتراپی شامل مس، روی (زینک)، سلنیوم، فسفر، منیزیم و … است.
- داروهای مغذی: سیلیکون یکی از این مواد است که به طور طبیعی و به فراوانی در تارهای موی ما وجود دارد. در سنین بالا، موها دچار کمبود سیلیکون شده و گفته میشود که این اتفاق یکی از دلایل ریزش مو است.
- داروهای بیحسی موضعی: مانند لیدوکائین یا پروکائین. گفته میشود که پروکائین با این که یک داروی بیحسی و ضد التهابی است، تاثیر زیادی بر جلوگیری از ریزش مو دارد. به همین خاطر در بیشتر محلولهای مزوتراپی استفاده میشود.
- داروهای هورمونی: گفتیم که یکی از عوامل موثر بر ریزش مو با الگوی مردانه و زنانه، هورمونهای آندروژنی هستند. برای همین گاهی در محلول مزوتراپی مو از مهارکنندههای این هورمونها مانند فیناستراید یا سیپروترون استات استفاده میشود.
- کلسیتونین: این ماده یکی از هورمونهای طبیعی بدن ماست و باعث بهبود خونرسانی به بافتها میشود. همچنین در تغذیه فولیکولها و بافت پوستی نقش دارد.
- آمنیواسیدها
روش دوم پی ار پی
PRP (پی آر پی) چیست؟
پی آر پی نامی اختصاری از درمان با «پلاسمای غنی از پلاکت» یا «Platelet-Rich Plasma» است. برای این که بتوانیم درمان PRP را توضیح بدهیم، اول باید بدانید که پلاسما و پلاکت چه هستند.
خون بدن از دو بخش کلی تشکیل شده است:
- هماتوکریت: این بخش شامل سلولهای خونی مانند گلبولهای سفید، قرمز و پلاکتها است.
- پلاسما: بخش زمینهای و مایع خون که شامل آب و مواد محلول در آن مانند پروتئینها، مواد معدنی، مواد غذایی و … است.
برای درمان پی آر پی، ابتدا مقداری خون از بازوی شما گرفته میشود. این مقدار تقریباً برابر با خونی است که برای آزمایش خون در آزمایشگاه از شما دریافت میشود؛ یعنی حدود ۱۰ تا ۲۰ میلیلیتر. نمونهی خون شما درون دستگاهی به نام سانتریفیوژ قرار میگیرد. در این دستگاه با چرخش سریع و بر اساس نیروی گریز از مرکز، بخشهای مختلف خون جدا میشوند.
در نهایت محلولی به دست میآید که غنی از پلاکتهای خونی است. احتمالاً با نقش اصلی پلاکتها که لخته کردن خون و جلوگیری از خونریزی است، آشنا هستید. علاوه بر این، پلاکتها نقش بسیار مهمی در فرآیند بهبودی و ترمیم آسیبهای بافتی دارند.
بعد از جداسازی و آمادهسازی محلول PRP، آن را به پوست شما تزریق میکنند. با ورود محلول به ناحیهی دچار مشکل، فاکتورهای رشد از پلاکتها آزاد میشوند. این فاکتورها سه عملکرد مهم انجام میدهند:
.باعث تحریک تشکیل کلاژن میشوند. پروتئین کلاژن به نوعی سیمان بافتهای شما است.
- باعث تشکیل عروق خونی جدید میشوند.
- باعث ساماندهی و تقسیم سلولها میشوند.
استفادههای پی آر پی
پلاکت درمانی یا PRP استفادههای بسیاری دارد که مهمترین آنها رشد مو و جوانسازی پوست است
توصیه های قبل، حین و بعد از پی آر پی
آماده شدن برای درمان
- دو روز پیش از درمان مقدار زیادی آب و مایعات بنوشید تا بدن و پوست شما کاملاً پرآب و هیدراته شود.
- یک یا دو هفته پیش از دریافت درمان، چربی کمتری بخورید و میزان مصرف کافئین را نیز کاهش دهید.
- اگر دارو یا مکملی مصرف میکنید، حتماً راجع به مصرف آنها پیش از PRP با پزشک مشورت کنید. برخی از مکملها باعث افزایش خطر کبودی میشوند و نباید ۲ تا ۳ هفته پیش از درمان مصرف کنید.
حین درمان پی آر پی
درمان PRP از زمان دریافت نمونهی خون تا پایان تزریقات، حدود نیم ساعت تا ۴۵ دقیق طول میکشد. برای برخی از بیماران که تزریق آزاردهنده یا دردناک است، بیحسی موضعی تزریق می شود تا از این جهت نگرانی نداشته باشند. محلول به کمک سرنگ به پوست یا محل مورد نظر تزریق میشود. برای درمانهای مرتبط با کاشت مو، میتوان در صورت نیاز، محلول را روی ناحیه گیرنده یا دهنده اسپری کرد.
بعد از درمان
- تا چهار ساعت پس از درمان، پوست خود را لمس نکنید. صبر کنید تا محلهای تزریق بهبود یابند.
- مراقب انتقال آلودگیها از طریق باد، گرد و خاک و دستان نشسته باشد.
- تا ۲۴ ساعت بعد از تزریق، از محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده نکنید.
- از قرار دادن کمپرس سرد یا گرم روی محل درمان خودداری کنید.
- برای خوابیدن، چند بالش زیر سر خود قرار دهید یا به صورت نیمه خوابیده قرار بگیرید. سعی کنید محل درمان بالا قرار بگیرد و تماسی با بالشت نداشته باشد.
- تا یک ماه پس از درمان، از ضد آفتاب استفاده کنید.
- ممکن است پوست شما تا یک هفته بعد از درمان کمی حساس باشد.
- در صورت کبودی یا قرمزی برای دریافت درمان لازم با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض جانبی PRP
چون در درمان پی آر پی از پلاکتهای خودتان استفاده میشود، معمولاً شاهد بروز عوارض جانبی نیستیم. مواردی نظیر ایجاد حساسیت، درد یا خونریزی در محلهای تزریق از عوارض محتمل این درمان هستند که البته نادر اند. بیشتر افرادی که PRP انجام میدهند، میتوانند بلافاصله بعد از درمان، به انجام کارهای روزمرهی خود مشغول شوند.
چه کسانی نباید پی آر پی دریافت کنند؟
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، حتماً پیش از دریافت پی آر پی، تمامی بیماریها و داروهایی که مصرف میکنید را به پزشک معالج اطلاع دهید. بسیاری از متخصصان معتقدند که افراد زیر نباید از درمان پی آر پی برای ریزش مو استفاده کنند:
- افرادی که داروهای رقیق کنندهی خون مصرف میکنند.
- کسانی که به طور سنگین دخانیات مصرف میکنند.
- کسانی که سابقهی اعتیاد به مواد مخدر یا الکل دارند.
همچنین اگر دچار بیماریهای زیر هستید، ممکن است این درمان برای شما مناسب نباشد:
- سرطان
- بیماریهای مزمن کبد
- بیماریهای مزمن پوستی
- تعداد کم پلاکتهای خونی
- بیماریهای تیروئیدی
تکرار تزریقات PRP
بسته به علت دریافت درمان، تکرار تزریقات پی آر پی نیز متفاوت است. معمولاً دو یا سه بار درمان به فواصل ۶ هفته انجام میشود. البته ممکن است برای مشاهدهی بهتر نتایج درمان، تا ۵ بار تزریق نیاز باشد. اگر درمان پی آر پی روی شما نتایج خوبی داشته باشد، انجام دو تزریق سالیانه به شما توصیه خواهد شد.
روش آخر در صورت عدم پاسخگویی کاشت مو است
برای افزودن متن دلخواه خود اینجا کلیک کنید