لیزر جای جوش صورت
کلیک
خال ها شايعترين ضايعهي پوستي هستند که از ابتدای خلقت در اشکال مختلف با درجاهای مختلف بدن و صورت تظاهر داشته اند. اگرچه اغلب خالهای پوستی بیضرر و بیخطر هستند، در موارد نادرممکن است به سرطان تبدیل شوند. بسیاری از افراد برای زیباتر شدن اقدام به برداشتن خال هایشان می کنند . اما تنها برداشت خال دلیل زیبایی ندارد بلکه برای خال های مستعد سرطانی شدن برداشت آنها اجبارا برای تدام حیات است.
خال گوشتی Meaty spot
این نوع خال رایجترین خال است . در بین عوام این نوع عنوان خال شناخته میشود. خال گوشتی یک زائده گوشتی، برجسته و عموما تیرهرنگ در اندازههای مختلف ودر همهجای بدن میتواند باشد خال گوشی بیشتر در بین انواع خال خوشخیم قرار دارد.
خال جانکشنال Junction nevus
معمولا کف پا و در نواحی اعضای تناسلی ایجاد میشود. قهوهای روشن یا تیره و بهندرت مشکی است. از ۲ سالگی ایجاد میشود و تا سن بلوغ از بین میرود. کمتر آن را بزرگتر از یک سانت میبینیم.
خال مرکب Compound Nevus
ترکیبی از خال گوشتی و خال جانکشنال است. معمولا روی تنه دیده میشود و کمتر میتوان آن را روی پاها، دستها و صورت دید. رنگ آن قهوهای تیره یا روشن است. فرم خاصی ندارد و اندازهاش معمولا کوچک است.
خال درمال intradermal Nevus
برجسته و گنبدی هستند. رنگ آنها قهوهای روشن است و هرچه به سطح پوست نزدیک میشوند رنگشان روشنتر میشود. کمتر در سنین پایین تشکیل میشود. ممکن است محل رشد مو باشند. بهندرت به رنگ تیره دیده میشوند.
خال ملانوسیتی Melanocytic nevus
نوعی خال مادرزادی است. ممکن است کوچک یا بزرگ باشد. معمولا با رشد نوزاد کوچکتر، کمرنگتر و نامحسوستر میشود تا کاملا از بین میرود. گاهی بزرگ و پررنگ هستند که در این صورت احتمال از بین رفتنشان کم است. معمولا پشت گردن، نزدیک به اندام تحتانی و روی کمر تشکیل میشوند. این نوع خال از انواع مستعد سرطان پوست هستند و میتوانند به خال بدخیم تبدیل شوند.
خال دیسپلاستیک Dysplastic nevus
در افرادی با رنگ پوست روشن بیشتر دیده میشود. شبیه به خالهای ترکیبی هستند. در ابعاد و اندازههای نامنظم بدون حیطهای مشخص، گاهی کمی برجسته و گاهی کاملا مسطح دیده میشوند. شاخصه اصلی آنها تجمع تعداد زیادی از این نوع خال در یک ناحیه از بدن است. معمولا روی شانهها، بازوها و کمر دیده میشوند.
خال آبی Blue nevus
یک لکه آبی پررنگ است که ممکن است همسطح پوست یا کمی برجسته باشد. معمولا روی سر و گردن و صورت دیده میشود.
در ادامه باید به نوع دیگری از دستهبندی خالها اشاره کرد که انواع ذکر شده در آنها جای میگیرند
خال هالهدار Halo nevus
شبیه به ضایعات رنگی اما با هالهای از رنگ روشن دیده میشوند. بیشتر در نوجوانان و جوانان بروز میکند. درصورت بروز و تشکیل در سنین بالا یا تغییر فرم در این سنین باید جدی گرفته شوند. خاله هالهدار میتواند در این سنین یک خال بدخیم باشد و از انواع سرطانی.
یک دسته بندی دیگر بر اساس علت ایجاد خال است.:
خالهای مادرزادی Congenital nevus
خالهایی که از بدو تولید با نوزاد هستند. ابعاد آنها معمولا کمتر از ۲ سانتیمتر است اما ممکن است تا ۲۰ سانتیمتر نیز بروند. خالهای ملاستونیسی از این نوع هستند. احتمال بدخیم شدن در خالهای مادرزادی بیشتر است.
خالهای اکتسابی Acquired nevus
بیشتر انواع خال از این نوع هستند. این خالهااز پس از تولد تا ۴۰ سالگی میتوانند در بدن ایجاد میشوند.. تشکیل خالها پس از ۳۵ سالگی به ندرت اتفاق میافتد.ایجاد این نوع خال ها علل متعددی دارند. از شایعترین علل ایحاد خال های اکتسابی در معرض قرار گرفتن آفتاب است. سن بالا , بارداری,حمام آفتاب و سولاریوم,درمانهای رادیوتراپی,زندگی در ارتفاعات است.
.
بهطور کلی خالها عارضههای خطرناکی نیستند و درصورت دقت به عدم تغییر شکلشان هیچ مشکلی برای فرد ایجاد نمیکنند. اما برخی خالها که آنها را آتیپیک یا غیرمعمول (Atypical Nevi ) مینامند، خود میتوانند نشان سرطان باشند. این خالها همچنین استعداد بیشتری برای سرطانی شدن دارند. این خالها بزرگتر از معمول هستند. گاهی به چند رنگ مشکی، قرمز، قهوهای، سفید دیده میشوند. حاشیه نامنظم و شکافدار دارند. مرز مشخصی ندارند و کنارههای خال در پوست محو میشود. سطحشان پوسته پوسته، زبر و خشن است. در کنار این موارد باید گفت خالهای ملانوسیتی بخصوص آنها که بزرگ هستند و خالهای دیسپلاستیک از انواع مستعدتر ملانوما هستند.
درصورت کلی باید نسبت به هرگونه تغییر شکل خال حساس بود. اما این تغییر شکل اگر در زمان بارداری یا دوران بلوغ باشد میتوان کمی به آن زمان داد. درصورت تداوم تغییر شکل بهتر است با دکتر خال برداری مشورت کنید. مواردی که مشاهده آنها در خال میتواند خطرناک باشد عبارتند از:
خونریزی خال و زخم شدن آن
پوسته پوسته شدن خال
تغییر رنگ غیرعادی آن
تغییر فرم و شکل یا Evolving
برهم خوردن تقارن آن یا Asymmetry
بزرگ شدن خال یا Diameter
دردناک شدن خال
تغییر حاشیه خال irregular Border
علاوهبر این موارد باید اضافه کرد که خالهای موجود در گردن و بازوها بیش از بقیه جاها امکان سرطانی شدن دارند. همچنین در مردان خالهای روی سینه و کمر خطرناکترند. در زنان نیز خالهای روی کشاله ران و پاها باید بیش از باقی مورد توجه باشند.
افرادی با رنگ پوست روشن و موی بلوند یا قرمز
افرادی که بیش از ۵۰ خال در بدن دارند یا بیش از ۵ خال بزرگ و غیر عادی
افرادی که خالهای بزرگتر از ۶ میلیمتر مادرزادی دارند.
افرادی با سابقه سرطان پوست در خانواده و داشتن زمینه وراثتی
افرادی با سیستم ایمنی ضعیف
انواع خال باید از نظر سرطانی بودن به دقت توسط پزشک موردبررسی دقیق قرار گیرد. درصورت داشتن هر علامت مشکوک، باید از خال بیوپسی یا نموهبرداری انجام شود.تادر بدخیم شدن خال و پیشروی ملانوما در مراحل اولیه با جراحی و جدا کردن خال و بافت درگیر درمان انجام شود.. اما اگر ملانوما به بخشهای دیگر بدن سرایت کرده باشد، باید از روشهای درمانی تکمیلی برای آن انجام شود.
درمورد خالهای خوشخیم بعضی از بیماران ترجیح میدهند با استفاده از روشهای برداشتن خال صورت و بدن به شکل طبیعی یا با جراحی یا با لیزر بنا به دلایل زیبایی خالهای خوشخیم خود را بردارند.با تشخیص دکتر خال خوش پس از بررسیهای اولیه از طریق جراحی، لیزر یا فریز کردن برداشته خواهد شد. برداشتن خال به روشهای قدیمی و خانگی در هیچ حالتی توصیه نمیشود. چرا که اینکار بسیار دردناک و پرخطر است و با خونریزی شدید همراه خواهد بود. درصورت برداشتن خال معمولی و بیخطر، اما رشد مجدد آن باید حتما به دکتر سرطان پوست مراجعه کرد.
همه افراد بهتر است همواره نسبت به خالهای خود حساس باشندوهرگونه تغییر شکل در خال را بهسرعت به پزشک گزارش داده و از مشاوره متخصص کمک بگیرند. اگر سابقه ملانوما یا سرطان پوست در خانواده دارید، چکابهای منظم و دورهای و مراجعه به متخصص پوست و مو را در برنامه سالیانه خود قرار دهید.
عمل خال برداری بر روی آن ها از طریق یکی از روش های زیر انجام بگیرد.
پرکاربردترین روش برداشتن خال روش جراحی است. خال ها با بی حس کردن پوست و حذف بخش رشد کرده با قیچی یا با چاقوی جراحی خال برداشته می شوند. این روش دبدلیل بافی ماندن جای برش در بسیاری از موارد خال خوش خیم طرفدارندارد.
یکی دیگر از روش های خال برداری روش کرایو می باشد. در این روش گاز اکسید نیتروژن از طریق دستگاه های مخصوص به سطح پوست زده می شود تا خون رسانی به سلول های خال از طریق سرمای مختل بشود و از این طریق عمل خال برداری انجام بگیرد.
از روش های بسیار قدیمی برای خال برداریبا استفاده از روش حرارت است که احتمال اسکار وگودی پوست بدلیل غیر دقیق بودن وجود دارد.
در این روش با امواح رادیویی و گرما ساطع شده خال برداشته میشود
لیزر جدیدترین روش های مناسب برداشتن خال است که امروزه با استقبال خوبی نیز از طرف مخاطبان زیبایی رو به رو شده است. در روش برداشتن خال با لیزر بر خلاف روش کوتر و اراف ، عمق آسیب بافتی به طور دقیق تعیین می شود و دفت بسیار بالایی دارد این روش برای خالهای مسطح پوستی و یا خالهای جانکشنال ( ریشه دار) تنها روشی است که می تواند استفاده شود. از دو نوع لیزر co2 , ولیزرهای ان دی یاگ بسته به نوع خال ها استفاده شود.
لیزرco2 خال را از ریشه بر می دارد وبسیار دقیق است وجای بخیه از خود باقی نمی گذارد. خال های عمیق بعضی اوقات در چند مرحله برداشته میشود. معمولا در یمم یا دو جلسه خال برداشته میشود
لیزر ان دی یاگ برای خال های مسطح استفاده میشود چند بار باید صورت بگیرد تا کم کم سلول های رنگدانه ای تخریب شوند فواصل جلسات چهارهفته یکبار است تا بدن فرصت کافی پیدا کند که ماده رنگی تخریب شده را دفع کند
خال هایی که در معرض اصطکاک یا تحریک مداوم هستند، مثل خال هایی که در ناحیه ریش آقایان هستند یا خال هایی که در ناحیه کمربند یا آرنج قرار دارند بهتر است برداشته شوند .
کلینیک دکتر وزیری با کادری مجرب، محیطی مناسب، امکانات و تجهیزات به روز دنیا، تمامی خدمات را در حوزه پوست مو و زیبایی، از جمله برداشت خال را در اختیار مراجعه کنندگان محترم قرار میدهد.
آدرس: تهران دوراهی یوسف آباد نبش خ 4 پلاک38
تلفن 02188996960
02188996961
02188996962